Zalakerámia csempe

 

Mire érdemes figyelni burkolólap vásárlásakor?

Fal vagy padló?

A padló burkolására csak kopásállósági osztályba sorolt lapok használhatóak. Ellenőrizze, hogy az Ön által kiválasztott lap alkalmas-e padlóburkolásra, azaz megfelelő kopásállóságú-e (a falburkoló lapok általában vékonyabbak, törékenyebbek és kevésbé kopásállóak).

Kültér vagy beltér

Külső terek burkolására használjon fagyálló, mázas kerámialapokat, amelyek kopás- és karcállósága (ezzel együtt színtartóssága) magasabb, fagyállóságuknak köszönhetően pedig jobban ellenállnak a legszélsőségesebb hőmérsékleti viszonyoknak is, mint a beltéri lapok!

Lapok mérete

A technológia meghatározásánál fontos figyelembe venni a lap méretét is. Kisméretű lapnak nevezzük a 20×20 cm-nél kisebb lapokat. Nagyméretű lapnak minősül minden olyan lap melynek valamelyik mérete 20 cm-nél nagyobb. A kisebb méretű lapok általában összehúzzák a teret, a nagyobb méretű lapok megnövelik azt.

Kopásállóság

Fokozottan használt felületek vagy a helységben végzett tevékenység indokolja a kopásálóbb lapok alkalmazását.

Az előszoba, az ajtók környéke, folyosók stb. esetében a járófelület erős használatnak, így kopásnak van kitéve, ezért válasszon nagyobb kopásállóságú lapokat, amelyek hosszú időn át megőrzik felületi minőségüket!

A PEI érték I. és V. között mutatja a kopásállóságot. Minél magasabb az érték, annál jobb a kerámia padlólap kopásállósága.

  • PEI I.: nagyon gyenge, kizárólag olyan helyiségekbe javasolt, ahol nagyon kis forgalom van, lágy talpú lábbeliben (zokniban) használjuk csak, ahová közvetlenül az utcáról, utcai cipőben nem lépünk.
  • PEI II: gyenge kopásállóság, pl. fürdőszobába, más, kis forgalmú helyiségekbe alkalmazható
  • PEI III: közepes kopásállóság, pl.: nappali, fürdőszoba, hálószoba burkolataként alkalmas
  • PEI IV: erős kopásállóság, már előszoba, konyha, eladóterek burkolására is alkalmas
  • PEI V: nagyon erős kopásállóság, kültéri burkolat (ha egyéb, kültéri burkolatoknál megkövetelt feltételeknek is megfelel), nagy forgalmú létesítmények burkolására is alkalmas.

Csúszásmentesség

A csúszásmentességet német szabvány szerint vizsálják (DIN 51130). A száraz cipőtalpra vonatkozó csúszásmentességet az R9-R12 skálán adják meg. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban csúszásgátló a lap felülete, annál nehezebb takarítani, ezért feleslegesen csúszásmentes lapot sem célszerű választani.

  • R9: sima felület – általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák rendelők)
  • R10: csúszásmentes felület – (fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyha)
  • R11: fokozottan csúszásmentes – (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója)
  • R12: maximális csúszásmentesség – (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem)

A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B, vagy C) jelölik. A fürdőszobába szánt lapnak ajánlatos választani legalább az „A” jelölésű, vagy legalább az R10-es csúszásmentességi osztályú lapot.